Hopp til sideinnhold

Bittfeil, må det alltid behandles?

Bittfeil er ikke noe barn er plaget av å ha. Der de sitter, som regel smilende, i behandlings stolen under konsultasjonen og lurer fælt på hva et overbitt, kryssbitt, underbitt, åpen bitt eller saksebitt er. Mamma og pappa er sjarmert over den skjeve fortannen eller mellomrommet, og lurer også på hvorfor alle skal se like ut med rette tenner. Der, midt i familieidyllen, står jeg i min hvite kittel og skal i løpet av noen minutter forklare min «lille» vitenskap uten fremmedord, slik at både barn og voksne forstår hvorfor behandling er viktig og nødvendig:

  • «Når du har et åpent bitt klarer du ikke å bite av ting med fortennene» forklarer jeg.
  • «Når du har et kryssbitt eller saksebitt så tygger du bare på en side og kjeven din sklir over til
Kryssbitt
  •  «når det er trangt er det vanskelig å holde rent» og
  • «når du har et overbitt er det større sjans for å få et slag på fortennene»
  • «underbittet kan føre til at du blir sliten i ansiktsmuskulaturen og noen er  plaget av spennings hodepine».
Overbitt
  • “det mellomrommet kan bli større”
Mellomrom

Alt dette er grunner til hvorfor bittfeil blir behandlet. De forsvinner ikke av seg selv men forverrer seg heller etter hvert som vi blir eldre. Dette behandler vi med usynlig tannregulering.

Bruker vi bittet vårt på en feil måte, så vil vi før eller senere merke det. Enten gjennom hyppige tannlege besøk: en tann som «knekker», tenner som beveger seg og blir løse, tenner som ser «slitne» ut og får en rar form, det blir vanskelig å tygge kjøtt, umulig å lukke leppene, du biter deg stadig inn kinnet og inn i tannkjøttet osv.

Jeg tok det opp i en podkast hos Thea Klingenberg/ Foreldrerådet i februar. Bittfeil kan ligge til grunn, for at eldre mennesker har vanskeligheter for å få i seg riktig mat. Bittfeil kan begrense tygge funksjonen. Så det å behandle bittfeil tidlig er å forbygge problemer i voksen alder. Det er lettere for oss behandlere, å behandle bittfeil hos barn og unge voksne. Tennene flytte enklere på seg og vi kan samtidig påvirke vekst. Hvilken type behandling som brukes: usynlig tannregulering som  alignere (Invisalign, Spark ) eller kombinert behandling med gom og deretter klassisk  tannregulering, er opp til hver behandler å vurdere utifra egen kompetanse.

Den norske Kjeveortopedisk forening, NKF, har nå i november invitert alle medlemmer til høstmøte i Oslo for å lytte til en kjeveortoped fra  Sverige som holder foredrag om digital tannregulering: aligners fra a til å.

Siden du ikke har mulighet å være til stede på den kongressen, er det bare å lytte til podkasten min fra foreldrerådet.

Og jeg kan ikke understreke nok at behandling av bittfeil må utføres av spesialisten i kjeveortopedi, om det er med alignere eller tannregulering, hvis du ønsker et godt og stabilt resultat.

Til arkivet