Hopp til sideinnhold

Underbitt, gombehandling og funksjons­kjeveortopedi…hva er det? Hvorfor ikke bare tannregulering…

Funksjonskjeveortopediens “oppfinner”

I 1908 ble Rolf Fränkl født i Leipzig i Tyskland, det er ikke han som er avbildet. Det er Charles V fra Harbsburger familiedynastiet, også kjent som “the harbsburger jaw” dynastiet! Han fikk dessverre aldri en gombehandling.
Rolf Fränkl var derimot en tannlegestudent i Leipzig i 20tallets Tyskland. På denne tiden fantes ikke tannregulering slik vi kjenner det i dag. Bittfeil ble korrigert med gombehandlinger.
Jeg var så heldig å få oppleve 2 kurs med ham i 1995 og 1996 i Berlin og i Freiburg. Den funskjonskjeveortopediske apparaturen han hadde utviklet som kjeveortoped, både i privat klinikk i Zwickau i det gamle øst Tyskland og senere som professor på 60 tallet, fikk navnet funskjonsregler eller Fränkl 1, 2 og 3. Den mest brukte er Fränkl 3, for barn fra alderen 6 og oppover med et underbitt eller allerede tydelig bittfeil i retning underbitt.
I Norge er denne apparaturen ikke pensum på universitetene. Nå må det sies at underbitt ikke er den bittfeilen som dukker oftest opp her i de nordiske landene. Prosentual ligger det på ca 5% av alle som har behov for behandling. Sørover i Europa øker denne prosenten.

Hvordan virker denne gommen?

Filosofien bak denne apparaturen er å normalisere funksjonen av muskler og tunge slik at bittet kan normalisere seg.

Fränkl 3

Den ligger løst i munnen, er bygget opp med skilter som holder vekk kinn fra overkjeve, gir leppene mulighet til aktivere muskulatur, plass for tungen og bremser samtidig underkjeven i flytte seg for langt frem. Barn som får denne type gombehandling på Tannbuen, er de som oftest ender opp uten behov for videre behandling med tannregulering.

Før gombehandling med Fränkl 3. Pasient har en liten overkjeve med kryssbitt på siden.
Etter behandling med gombehandling. 3 år ligger mellom bildene

Tenner får muligheten til å bevege seg naturlig uten mekaniske krefter som presser de inn i posisjon, dette fører til en helt annen stabilitet enn når tannregulering anvendes. På facebook/Tannbuen ligger det flere bilder av bittfeil korrigert med Fränkl gom under albumet gom behandlinger.

Til arkivet