Underbitt, gombehandling og funksjonskjeveortopedi…hva er det? Hvorfor ikke bare tannregulering…
Funksjonskjeveortopediens “oppfinner”
I 1908 ble Rolf Fränkl født i Leipzig i Tyskland, det er ikke han som er avbildet. Det er Charles V fra Harbsburger familiedynastiet, også kjent som “the harbsburger jaw” dynastiet! Han fikk dessverre aldri en gombehandling.
Rolf Fränkl var derimot en tannlegestudent i Leipzig i 20tallets Tyskland. På denne tiden fantes ikke tannregulering slik vi kjenner det i dag. Bittfeil ble korrigert med gombehandlinger.
Jeg var så heldig å få oppleve 2 kurs med ham i 1995 og 1996 i Berlin og i Freiburg. Den funskjonskjeveortopediske apparaturen han hadde utviklet som kjeveortoped, både i privat klinikk i Zwickau i det gamle øst Tyskland og senere som professor på 60 tallet, fikk navnet funskjonsregler eller Fränkl 1, 2 og 3. Den mest brukte er Fränkl 3, for barn fra alderen 6 og oppover med et underbitt eller allerede tydelig bittfeil i retning underbitt.
I Norge er denne apparaturen ikke pensum på universitetene. Nå må det sies at underbitt ikke er den bittfeilen som dukker oftest opp her i de nordiske landene. Prosentual ligger det på ca 5% av alle som har behov for behandling. Sørover i Europa øker denne prosenten.
Hvordan virker denne gommen?
Filosofien bak denne apparaturen er å normalisere funksjonen av muskler og tunge slik at bittet kan normalisere seg.
Den ligger løst i munnen, er bygget opp med skilter som holder vekk kinn fra overkjeve, gir leppene mulighet til aktivere muskulatur, plass for tungen og bremser samtidig underkjeven i flytte seg for langt frem. Barn som får denne type gombehandling på Tannbuen, er de som oftest ender opp uten behov for videre behandling med tannregulering.
Tenner får muligheten til å bevege seg naturlig uten mekaniske krefter som presser de inn i posisjon, dette fører til en helt annen stabilitet enn når tannregulering anvendes. På facebook/Tannbuen ligger det flere bilder av bittfeil korrigert med Fränkl gom under albumet gom behandlinger.