Hopp til sideinnhold

Tannregulering og kjeveoperasjon, når blir det nødvendig?

Kjeveoperasjon og planlegging

Kombinasjonen tannregulering og kjeveoperasjon utføres hos pasienter som er ferdig å vokse og når bittfeilen er så stor (overbitt, underbitt, åpent bitt eller skjevt bitt) at det ikke blir et godt resultat ved å behandle bare med tannregulering. Her på Tannbuen har vi behandlet (November 2019) 130 pasienter, og det gir oss en unik erfaring å kunne skille mellom pasienter som trenger bare tannregulering eller begge deler, tannregulering og kjeveoperasjon. Allerede i konsultasjonen vil du få vite om ditt behov. Viser det seg at kjevekirurgi må til, vil videre fremgang være å sende en komplett dokumentasjon som består av gipsmodeller av tenner, røntgenbilder, fotos og en behandlingsplan til vårt kirurgiske team som vi har samarbeidet med siden 2004. De innkaller deg til en samtale der du får utførlig informasjon om hva en  operasjonen innebærer. Vi mottar kort etterpå et brev og så kan forbehandlingen med tannregulering starte hos oss. Vår oppgave er å forberede tannbuene i hver kjeve slik at de etter kjeveoperasjonen passer perfekt på hverandre, og dette kan vi!

Åpent bitt før og etter behandling
Underbitt før og etter behandling

Kostnader

Kostnader til konsultasjon, forberedelser og kjeveoperasjon blir komplett dekket av Helfo. Vi tar en privat egenandel for tannreguleringen. Størrelsen på denne vil du allerede få vite i konsultasjonen. Flere bilder av pasienter finner du i vårt kirurgi album på vår Facebook side: Facebook/TannbuenAS. En annen nyttig side er www.dysgnathie.de. Der finner du informasjon og bilder også av ansikter, for å se forskjellen i profil og forfra.

Hva skjer før og etter en kjeveoperasjon?

Forbehandlingen med fast tannregulering kan ta alt fra 1/2 år til 2,5 år. Når du nærmer deg kjeveoperasjon gir vi kirurgene beskjed og du får time som passer inn i din hverdag. Operasjonen kan ta mellom 1 til 3 timer, avhengig av om en eller begge kjever blir operert. Operasjonen skjer inne i munnen bak 12 årsjekselene.

Den opererte kjeven blir fiksert i sin nye posisjon med skruer og plater. De blir ikke fjernet senere. Kjevelås er svært sjeldent, og pasient kan selv velge. Vanlig opphold på sykehus er 3-4 dager. Sykmelding kan variere fra 2 til 4 uker.

Hevelser vil du oppleve i ansiktet, men jeg ser at pasientene, når de kommer til oss etter 10 dager nesten ikke er plaget av det. Vi opplever heller ikke at nerve utfall på huden er langvarig, de fleste som har fått det har følelsen tilbake etter 6 mnd. Vi stabiliserer bittet i gjennomsnitt 3 mnd videre med tannregulering før den blir tatt av. Pasientene blir fulgt opp hos oss etter avsluttet behandling. Alle våre pasienter er fornøyde med sitt valg av å ha utført denne kombinerte behandlingen!

Vi tilbyr også usynlig tannregulering med Invisalign i Oslo og omegn.

Til arkivet