MIH- siste nytt fra internasjonal forskning
I helgen var jeg på den årlige kjeveortopediske kongressen (DGKFO) i Tyskland. Mange av foredragesholderne tok opp temaet rundt emaljefeilen MIH (Molar incisor hypomineralisation), som jeg skrev om i min blogg i begynnelsen av juni. Samtidig med kongressen tok TV2 det opp i nyhetene på lørdag: Tanngåte hos norske barn.
Hva er så nytt?
Etter at det ble holdt en pressekonferanse om dette av den tyske tannlegeforeningen i mai i år, har “ballen” begynt å rulle. Tannlegehøyskolen setter i gang en epidemiologisk undersøkelse av barn i Olso født i 2010, for å kartlegge i hvor stor grad MIH finnes blant barna.
Utfordringen av slike studier er at skaden på emaljen ligger flere år tilbake, i perioden fra de siste svangerskapsukene og frem til en alder av 5år. Det er i denne perioden at emaljen dannes på de permanente fortennene og 6 års jekslene. Synlig blir MIH, emaljeskaden, først når disse bryter frem i munnhulen flere år senere.
Alle fordragsholdere og deres forskning legger vekt på at etiologien fortsatt er uklar. Årsakene kan være mange. Det er ingen som spesifikt er fremtredende. Bisphenol A, som jeg tok opp i min blogg, kan være en av mange faktorer. Men det blir lagt mindre vekt på denne. Tvert i mot så ble studiene som lå til grunn for pressekonferansen i mai, tilbakevist i en redergjørelse av German Federal Institute for Risk Assessment (BfR). De kom frem det til at det ikke er bevist en sammenheng mellom Bisphenol A og MIH, da forskningen utført mellom 2013 og 2016 av Jedeon, K. et al. (2013) ikke er grundig nok utført.
Så hva er så nytt?
Min fasit er etter mange foredrag i Bremen/Tyskland og research blant diverse publikasjoner, at vi fortsatt vet lite om MIH. Vi vet tidspunktet for når skaden inntreffer, vi vet at skaden skjer under dannelsen av emaljen og dermed er det noe som forstyrrer denne prosessen. Men hva det er vet vi ikke.
Ikke noe nytt er også noe nytt. Vær fortsatt OBS på Bisphenol A i forpakninger, vi tar ikke skade av å være “føre var”! Alt for mange barn har MIH, det blir mange tannlegebesøk og det kan være vondt!