Hopp til sideinnhold

Når er tiden riktig for å starte med tannregulering?

Det er aldri for tidlig, men ofte for sent!

Når er tiden riktig for å starte med tannregulering? Foresatte burde ta mer initiativ selv og kontakte kjeveortoped direkte for en konsultasjon og ikke avvente tilbakemelding fra tannlegen eller den offentlige tannhelsetjenesten DOT. Ser jeg barna tidlig nok kan jeg vurdere riktig tidspunkt for en behandlings start. Slik går viktig tid i forhold til tannfelling og vekst hos barna ikke tapt. La en spesialist for kjeveortopedi ta den faglige vurderingen av barnas bittforhold.

Helfo, konsultasjon og tannregulering

En kjeveortopedisk konsultasjon får alle barn dekket av Helfo, selv uten en henvisning. Viser det seg at det blir behov til en tannregulering eller gom behandling, kontakter vi tannlegen og ber om å få tilsendt en henvisning. Tannlegen innkaller da barnet og skriver henvisning som vi får tilsendt, slik vil kostnader bli dekket av Helfo når behandlingen starter.

Hva skal du se etter i munnen, og når?

Mange foreldre er usikre om og når de burde komme til en konsultasjon med barna. Her er en sjekkliste for deg som forelder. Gunstig alder er mellom 8 og 9 år. Gutta er litt tregere i tannfellingen enn jenter.

 1. underbitt (se blogginnlegg), kom så tidlig som mulig, allerede i en alder av 6 år.
 2. stort overbitt! Kan du putte en finger mellom fortenner i overkjeven og underkjeven når barnet biter sammen. Kom så tidlig som mulig. Faren for at fortenner får et slag er stort, og skaden kan fort bli omfattende.

  Overbitt med plass for en finger imellom
 3. åpent bitt! Når barnet ikke kan bite av en pølseskive med fortenner, fordi tenner ikke overlapper seg.
 4. Trangstilling,”hulter til bulter”, den går seg IKKE til! Trangstillinger forverrer seg underveis i tannfellingen. Dette er vanlig der barna puster for det meste med munnen og ikke gjennom nesen, de har ofte en liten overkjeve og det blir trangt for de nye tenner som bryter frem. Bare å ta turen innom! Og kommer dere til oss på Tannbuen, er det gunstigst med masse melketenner. Da kan vi lage plass med en gom for de nye tennene før de bryter kommer.
 5. når melketenner blir trukket hos skoletannlegen. Kom rett innom, ellers forsvinner plassen for de nye tennene som skal ut. Og dette går fort!
 6. kryssbitt. Hvis du har hørt dette uttrykket hos tannlegen skal du komme rett til kjeveortopeden

  Kryssbitt
 7. Habits/ uvaner som tommelsuging, tungepress (mye spytt når de spiser og prater).Er du usikker, da burde du komme. Når du går har du masse informasjon, er blitt klokere og kan følge opp barna selv

PS. Og nå er det din tur, hvis du liker du blogg innleggene mine så legg igjen en Goggle Review her:

TUSEN TAKK!

Til arkivet