Hopp til sideinnhold

Overbitt, er jeg da en munnpuster? Trenger jeg tannregulering?

Så og si alle bittfeil, kan behandles med usynlig tannregulering.

Overbitt

Overbitt, er jeg en munnpuster? Hvis du for det meste puster gjennom munnen og ikke nesen kan det ha flere årsaker. Det kan være at du  ikke klarer å lukke leppene uten at du strammer på muskulaturen rundt leppene. Kanskje fordi overleppen rett og slett er litt for kort eller fordi fortennene i overkjeven står for langt frem. Du kan ha vanskeligheter med å få nok luft gjennom nesen fordi neseveggen er for smal (septumdeviasjon). Konsekvensene av å puste nesten konstant gjennom munnen er at sjansen for å få en bittfeil er 10x større i en alder mellom 3 og 6 år. Så hvis du leser dette nå og er eldre enn 6 år, noe jeg går utifra, har du sannsynlig en for smal gane, overbitt og gjerne litt trangstilling i fronten i overkjeven.

Munnpuster - overbitt
Du kan også ha et kryssbitt, et åpent bitt så du ikke klarer å bite noe av med fortennene. Eller faktisk også et underbitt uten at det er tydelig at noen andre i familien har det. Det som skjer når du har munnen åpen er at tungen legger seg ned i underkjeven eller mellom tannrekkene. Tungen er med på å skape en bredde i overkjeven, og når denne bredden går tapt (for smal overkjeve) fordi tungen mister en av “arbeidsoppgavene” sine ender det ofte opp med en bittfeil.

Jeg observer også ofte at tannkjøttet rundt fortennene kan være hovent og leppene tørre, spesielt vinterstid. Dette fordi du våkner opp om morgenen og spyttet har ikke sirkulert rundt i munnen. Tannkjøttet og tenner er blitt tørre over natten. På en måte har din egen spyttsirkulasjon og renselsesprosses tapt “kampen” mot bakteriafloraen over natten i munnen din. Det resulterer i hevelse og litt betennelse av tannkjøttet. Noe av det første du gjør når du våkner er å fukte lepper og tenner med tungen din.
Da luften ikke blir fuktet og renset gjennom flimmerhårene i nesen, kan forkjølelser også komme hyppigere.

Øvelser for overbitt

Er årsaken å finne i anatomien av ansiktet, er det vanskelig å få det endret utover å behandle bittfeilen og oppsøke en ØNH legen. Men er årsaken lagt til grunn at det er en ren uvane, så kan man motarbeide det ved hjelp av øvelser og spesielt tilpassede gommer/løs tannregulering i en tidlig alder.
En øvelse går ut på å styrke ansiktsmuskulaturen rund leppene (myofunskjonelle øvelser). En mynt eller knapp holdes og beveges mellom leppene (Gulden terapi).
En annen øvelse  er å tre en hyssing i knappen (så stor som en 5 krone) og legge knappen mellom leppene og holde den igjen.
Barn kan også øve på ord som starter med m/p og b slik at leppe tonusen blir sterkere. Dette vil en logoped kunne vise flere øvelser på.

Kan man behandle overbitt?

Det som er viktig å vite er at alle bittfeil lar seg behandle. Desto tidligere behandlingen kan starte desto større sannsynlighet er det at uvanen ikke kan forårsake en altfor stor bittfeil. Det vil forenkle overbitt behandlingen og føre til et mer stabilt resultat.

Les mer om Invisalign her

Freddy Mercury var redd at en kjeveortopedisk behandling av sitt overbitt, ville forandre hans stemme som klarte å rekke hele 4 oktaver.

Til arkivet