Hopp til sideinnhold

Røntgenstråling

Hva er røntgenstråling?

Røntgenstråling er elektromagnetisk stråling med bølgelengde mellom 0,01 og 10 nanometer, og dermed beliggende mellom gammastråling og ultrafiolett stråling.
Det var i 1895 at tyskeren Wilhelm Conrad Röntgen rent tilfeldig oppdaget en ny stråletype som han kalte for “X-strahlen”. Dette navnet brukes ennå i engelsktalende land (X-rays), mens vi på norsk ganske enkelt kaller det røntgenstråling.

Når et røntgenapparat sender stråler gjennom menneskekroppen og ut på en film, absorberer knokler, fett, muskler og annet vev strålene i ulik grad. Dermed kommer det frem et bilde av kroppens indre på filmen. Kalken i skjelettet absorberer røntgenstrålene best og bena blir derfor lyse på røntgenbildet.

Er røntgen skadelig?

En røntgen av kjeven med digital teknikk (OPG)

har en effektiv dose på omtrent 0,041 millisievert, som tilsvarer omtrent 4 dager med bakgrunnsstråling. Dette er så små doser at faren for dette ved en enkelt undersøkelse er så godt som ikke-eksisterende. Du er utsatt like mye stråling i mSv hvis du står oppe på Galdhøpiggen i 2 timer, eller flyr tur – retur til London.

Stråling i hverdagen?

Når du er ute, blir du utsatt for ioniserende stråling fra radioaktive stoffer i bakken og kosmisk stråling fra verdensrommet. Når du er inne, utsettes du for stråling fra radioaktive stoffer i tak og vegger og fra radongass som er i lufta du puster inn. Selv din egen kropp er radioaktiv – et voksent menneske er en strålekilde på omkring 7000 becquerel.

Dosene fra naturlig bakgrunnsstråling varierer voldsomt fra ett sted til et annet. Gjennomsnittsnordmannen får en årlig dose på ca. 4 mSv.

Ekstradoser ved flyreiser:

Oslo – Tromsø 0,01 mSv
Oslo – Hellas 0,025 mSv
Oslo – New York 0, 04 mSv
Jorda rundt tur 0,27 mSv

Romreise i 1 mnd. 10 mSv

8. november er den internasjonale røntgendagen. Wilhelm Conrad Røntgen tok aldri patent på sin oppfinnelse fordi den skulle komme menneskeheten til gode.

Relatert:

Invisalign behandling

PS. Og nå er det din tur, hvis du liker blogg innleggene mine så legg igjen en Google Review her:

TUSEN TAKK!

Til arkivet