Hopp til sideinnhold

Kjeveortopedisk behandling, er dette noe tannleger kan utføre?

Skal tannleger kunne utføre kjeveortopedisk behandling med gom eller annen tannregulering?

Dette er et kontroversielt tema og har mange aspekter. Jeg tenker å diskutere de grunnleggende aspektene her, ut fra erfaring jeg har gjort i mitt yrke som kjeveortoped.

I utgangspunktet burde tannleger få lov til å gjøre all jobb de har kompetanse til. Det er mange tannleger som tilbyr kjeveortopedisk behandling ved hjelp av forskjellige typer gom/aligner som tilbys på markedet. Spørsmålet er om de har nok kompetanse til å utføre kjeveortopedisk behandling. Og hvis ikke, hva kan så gå galt?

Aldri mer rustfritt stål på tenna!

rustfritt stål

På universitetet lærer ikke tannlegestudentene å utføre kjeveortopedisk behandling. Kunnskapen de får med seg derfra er å kunne vurdere om en bittfeil trenger å behandles. Det finnes utallige kurs som tilbys for tannleger slik at de kan vurdere et enkelt casus som de kan behandle. Behandlingen går ut på bestilling av “skreddersydde” gommer. Her finnes det et stort tilbud av forskjellige firmaer som er lette å bruke. De har den “enkle” oppgaven å rette opp trangstillinger i front. Av tannleger blir disse behandlingene solgt inn for å være raske, usynlige og aldri mer rustfritt stål på tenna!
Motargumentet for å kunne vurdere et enkelt casus er at behandler trenger å være fullt kompetent i å vurdere alle aspekter av kjeveortopedien. Dette innebærer blant annet bittfunksjon, kjeveledd, årsak til bittfeil, stabilitet av bitt osv. Denne kunnskapen får du ikke på et 2 dagers kurs.

Hva kan gå galt?

Bare denne uken har jeg sett 3 nye pasienter, voksne, som fikk utført kjeveortopedisk behandling av en tannlege. 2 hadde fått limt en streng bak fortenner, da den forrige hadde løsnet. Strengen har som oppgave å holde tenner på plass slik at de ikke vandrer inn i en feil stilling, blir trangere. Hos begge var strengen limt slik at den aktivt begynte å regulere tenner i en feil stilling. I begge tilfellene hadde tannlegene forsikret at dette kan de. Et godt eksempel på at tannlegene mangler kompetansen til å vurdere hvor deres begrensning er når det gjelder kjeveortopedisk behandling. Den tredje pasienten hadde fått utlevert en gom 8 uker tidligere for å rette opp en trangstilling av fortennene. I utgangspunktet hadde pasienten i tillegg en bittfeil med bare kontakt på 3 jeksler og et komplisert kjeveleddsproblem, noe som tannlegen ikke diagnostiserte. Gommen som pasienten fikk, forsterket symptomene og førte henne til meg med store smerter.

Fasit for meg som spesialist er at manglende kompetanse innenfor faget, øker risikoen betraktelig for at noe kan gå galt, selv ved de enkleste behandlingene. Eller enklere sagt: du minimerer risikoen for at noe kan gå galt, selv ved en enkel behandling av fortenner, ved å la behandlingen bli utført av en spesialist med kunnskap og erfaring.

Til arkivet