Hopp til sideinnhold

Tannregulering for barn

Tema: Tannregulering for barn – Når trenger ditt barn tannregulering? Her deler vi vår fagkompetanse for å gi deg verktøyene for å vurdere ditt barns behov for retting av tenner. Om du har spørsmål eller lurer på noe ut over det du får svar på her, må du gjerne kontakte oss.

tannregulering for barn

Tannbuen består av flere klinikker i Oslo, som er spesialisert  på regulering og retting av tenner og bittfeil hos barn. Vi er plassert bak slottet, på Fornebu og på Røa.

Vi har som mål å gi den aller beste behandlingen i Oslo for barn og for voksne og har derfor satt høye kvalitetskrav til oss selv og vår behandling. Dette kombinert med god og tydelig  kommunikasjon, er forutsetningen for å gi barn og voksne trygghet og tillit når de kommer inn i våre lokaler.

I hvilken alder er det naturlig å starte med tannregulering?

Hvis behandlingen kan starte før eller under tannfellingen (7-10 års alder) vil det påvirke resultat og behandlingstid i stor grad.

Noen bittfeil er synlig hos barn, allerede fra 5-6 års alder
Trangstilling som er den hyppigste bittfeilen er allerede synlig i en veldig ung alder (fra 5-6 års alder),  det er ikke dermed sagt at det er nå behandlingen burde starte. Men kan plassen for tenner som ennå ikke er frembrutt, bli tilrettelagt før tannfelling er ordentlig i gang, vil de plassere seg der de skal.

Enkelt forklart: tenner har fått sin plass i kjeven, evolusjon og genetikk har allerede kartlagt hvor de skal være for at de skal ha full funksjon. Plassmangel fører de ut av denne posisjonen, plass fører de tilbake igjen.  Så kom i gang tidlig, før alle melketenner er falt ut, da vil de nye vokse inn i riktig posisjon når plassen er tilgjengelig.

Hva koster tannregulering for barn?

Prisen for tannregulering hos barn avhenger av flere faktorer, blant annet om løsningen er avtagbar gom eller en fast limt bøyle m.m. Er bittfeilen kompleks? Alderen til barnet har noe å si samt tidsbruk. Vi skal skrive litt generelt om priser her, samt forklare litt om refusjonsordning fra Helfo.

Direkteoppgjør med Helfo sparer deg for tid og papirarbeid.

All refusjon og økonomisk støtte til tannregulering fra folketrygden utbetales av Helfo (Helseøkonomiforvaltningen). Tannbuen har avtale om direkteoppgjør, noe som betyr at du som pasient ikke må legge ut for kostnadene Helfo dekker, og du trenger heller ikke gjøre noe i ettertid.

Den delen Helfo ikke dekker, din egenandel, varier etter behandlingstid, bittfeil og alder.

Det som kommer som ekstra kostnad hos oss på Tannbuen, vil være røntgenbilder. Disse er til dels dekket av Helfo før og ved avsluttet behandling.
Samt den første konsultasjonen betales direkte ved oppmøte.

Unntatt fra normal prisstruktur er behandlinger av enkle feilstillinger, som er korrigert i løpet av noen måneder.

Søskenmoderasjon

Ved behandling av søsken (barn nummer 2) vil man få reduserte kostnader. Kontakt oss for detaljer og tilbud.

Refusjon av utgifter til tannbehandling

Kriteriene for refusjon settes av Helfo og kan variere fra år til år. Normal deles kategoriene av bittfeil etter alvorlighetsgrad (A – D). Det er henviser, da i form av tannlege eller tannpleier som vurderer dette, og setter riktig kryss på et skjema.

En kjeveortoped kan be om å få ny henvisning om de oppdager feil.

Om du har spørsmål om regelverket, kan du spørre din tannlege, eller oss når du har konsultasjon med en av våre spesialister.

Ofte stilte spørsmål

Her går vi litt mer over på temaer som mange lurer på i forbindelse med tannregulering for barn. Om du ikke finner svar på noe her, tar du kontakt med oss.

Hvor lenge vil man måtte bruke tannregulering, om man starter tidlig behandling som barn?

Behandlingstiden er omtrent lik uavhengig av alder, men resultatet blir mer stabilt og bedre om man kan få tenner på veg frem inn i riktig posisjon. Tydelig tegn på at det blir veldig trangt er når små barn ikke får mellomrom i melketannsettet, rett før tannfellingen av front starter. Kryssbitt, underbitt og overbitt bør behandles tidlig for å hindre at kjeven vokser skjevt.

Skoletannlegen sier det er for tidlig med tannregulering

Det er ikke uvanlig at skoletannlegen eller en tannpleier har formeninger om behandling av bittfeil. Her er det bare en spesialist i kjeveortopedi (reguleringstannlegen) som kan gi korrekt vurdering av når behandling bør starte.

Hvordan søker jeg bidrag fra Helfo til å dekke tannlegeutgiftene?

Tannbuen har direkteoppgjør, derfor er ikke søknad nødvendig for deg. Kjeveortopeden er saksbehandler og sender riktig dokumentasjon til Helfo. Du som pasient betaler kun egenandelen hos klinikken. Vi ordner resten.

Hvor kan jeg få behandling med refusjon fra Helfo?

Tannbuens klinikker har full refusjonsrett. Du får den refusjonen du har krav på hvis du velger behandling hos oss, uansett hvilken kommune du er bosatt i.

Kan jeg søke om støtte fra Nav til å betale egenandelen?

NAV kan gi bidrag til egenandelen ved kjeveortopedisk behandling (tannregulering) i spesielle tilfeller. Det må søkes om dette på forhånd og et skriftlig vedtak om slik støtte må leveres til klinikken

Hvordan går vi frem ved tannskade i skoletiden?

Tannskade i skoletiden som medfører behandling med tannregulering, dekkes av skolens forsikringsselskap. Det viktige her er at alt dokumenteres godt hos skoletannlegen. Kontakt ledelsen ved skolen og be om nødvendige søknadspapirer, som skal fylles ut av tannlege/kjeveortoped. Vi hjelper deg med utfylling og saksgang om du er usikker.

Er du usikker på om ditt barn trenger behandling? Eller hvilken behandling som er riktig? Da tar du kontakt med oss i dag.

Til arkivet