Hopp til sideinnhold

Gravid og tannregulering

Jeg er gravid, kan jeg få tannregulering?

Dette spørsmålet stilles meg ofte i første møte med pasienter. Er det mulig å behandle med tannregulering når kvinner blir eller er gravid? Svaret er JA! Det er ikke noe hinder å være gravid og samtidig være i en aktiv kjeveortopedisk behandling. Du må informere oss når du vet at du er gravid. Det er noen forhåndsregler å ta for meg som behandler.

Tannbuens forhåndsregler  ved graviditet

For det første tar vi ikke røntgen under en graviditet. Stråledosene fra røntgenapparatene vi bruker er svært små og er ingen belastning for fosteret selv i de første 3 månedene. Men skulle det inntreffe noe i kvinnens liv som krever fler røntgenbilder skal ikke våre bilder være de som står i veien, og derfor stopper vi opp med røntgenbilder. For det andre kan det på grunn av hormoner føre til hevelse av tannkjøttet rundt tenner, det gjør det vanskeligere å pusse og fører til at vi stopper opp aktiv behandling frem til fødsel. Vi tar selvfølgelig hensyn til pasienten i de siste ukene før fødsel. Det er anstrengende å ligge i en behandlingsstol over lenger tid.

Pasientens forhåndsregler ved graviditet

Viktig for deg som gravid er munnhygiene. En graviditet fører til store endringer i hormon husholdningen. Tannkjøttet kan blø fortere når du pusser tenner, men det betyr bare at du må pusse enda mer og grundigere. Du kan bli mer sensitiv på tunge og tannkjøttet. Du må også huske på at du kan få svangerskaps kvalme i de første 3 månedene. Den inntreffer gjerne om morgenen, og da er det lurt å legge avtalene på ettermiddagene.

Kjeveortopeden

En kjeveortopedisk behandling med tannregulering eller invisalign skal ikke styre livet ditt. Du kan planlegge alt og gjøre alt.  Viktig er at du utfører behandlingen hos en spesialist for kjeveortopedi som kan følge deg med kunnskap og erfaring. Hormoner og celle aktivitet forandrer seg kraftig i kroppen under en graviditet og deretter tilrettelegges behandlings planen. Så husk å informere behandler at du er gravid eller planlegger å bli gravid! Tannregulering blir på hos alle som blir gravide, behandlingen utsettes kanskje litt i tid. Resultatet blir som planlagt og kostnadene øker ikke.

Lykke til og gled deg!

PS. Og nå er det din tur, hvis du liker du blogg innleggene mine så legg igjen en Goggle Review her:

TUSEN TAKK!

Til arkivet