Kjeveledd og ”klikking”= TMD symptomer
Problemer med kjeveledd og alt som er relatert til kjeveleddet sammenfattes i en fellesbetegnelse: TMD- Temporomandibulær dysfunksjon. Dette er ingen diagnose men et samlebegrep.
De fleste pasienter som kommer til meg med problemer med et eller begge kjeveledd, er plaget av “klikkelyd” når de spiser og tygger mat, spesielt når den gode juleribba serveres.
Den vanligste årsaken til dette er at en liten bruskskive i kjeveleddet er kommet ut av posisjon. Den virker nesten som en pute inne i leddet og er formet som en discus. Du får ikke forveksle den med denne vakre fisken:
På vår bruskskive er det festet sener fra tyggemuskulatur.
Kjeveledd og “KLIKKING”
Hvis du gnisser om natten i søvne, eller biter hardt sammen over lengre tid (også om natten) betyr det at tyggemuskulaturen din jobber unormalt mye. Dette medfører at muskulaturen vokser seg større og at den jobber ekstra mye på strukturene den er festet til. Etter måneder eller også år kan dette føre til at bruskskiven som nevnt tidligere, discus articularis sklir ut av leddet og blir liggende foran leddhodet. Hver gang pasient gaper “hopper” leddhodet på skiven, KLIKK sier det da. Hos noen så høyt at alle rundt julebordet hopper like høyt av forskrekkelse. Hos andre igjen så lavt at klikkelyden blir inne i hodet på pasienten. Plagsomt er det i allefall. Når munnen lukkes sklir leddhodet langsomt av fra bruskskiven og ingen lyd høres. Hvis du ikke klarer å åpne munnen riktig ved neste gaping og klikkelyden har uteblitt, har leddhodet skjøvet skiven foran seg. Dette føles som spenning i leddet og er ubehagelig.
TMD symptomer
Vitenskapen klarer ikke å relatere TMD symptomene med noen bittfeil. Men derimot observerer jeg at TMD symptomer som gnissing kan føre til forsterkning av bittfeil, da kreftene som virker på tennene er så utrolig sterke og det over lang tid slik at disse beveger seg vekk fra sin posisjon. Gjerne i form av en forsterket trangstilling i front, samt slitasje på tennene.
i 2016 ga Helsedirektoratet ut en retningslinje/ anbefaling for helsepersonell som møter pasienter med TMD symptomer. Målgruppen her er: fastlegen, tannleger, kiropraktorer, fysioterapeuter….kjeveortopeden mangler?? Du kan lese mer om dette på: https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/temporomandibuler-dysfunksjon-tmd/seksjon?Tittel=om-tmd-definisjon-2382
For deg som pasient er dette vel mye informasjon. For helsepersonell er den nyttig, da dette er et felt innenfor medisinen som ikke helt er tatt ansvar for (komplisert og pasient blir aldri helt frisk er vel grunnen) og der det er vanskelig for deg som pasient å finne hjelp.
Som pasient trenger du aller først en riktig diagnose. Dette krever av fagpersonen god erfaring og kunnskap. Du trenger også å vite hva som ligger til grunn for TMD symptomene, årsaken. Deretter skal det bli lagt en behandlingsplan der behandler gir deg veiledning og oppfølging.
Behandling
Hos de fleste vil en enkel bittskinne og daglige utførte muskulære øvelser allerede gi stor bedring, og kanskje til og med være nok. Flere av mine pasienter har jeg også henvist til akupunktur behandling. Klikkelyden blir allikevel værende hos de fleste, men den skal ikke være til hindring for å nyte juleribba så lenge det ikke er vondt å tygge.
PS. Og nå er det din tur, hvis du liker du blogg innleggene mine så legg igjen en Google Review her:
TUSEN TAKK!