Hopp til sideinnhold

Retensjon, hva er det? Hva skjer når tannregulering tas av?

Retensjon

Limt streng

Dagen tannregulering tas av sikres tenner godt i den nye posisjonen de er flyttet til, dette er det vi kaller retensjon og stabilisering. Dette skjer ved at det blir limt en tynn streng bak på fortennene i underkjeven, etter behov også i overkjeven. Den er ikke synlig, ikke plagsom og det lar seg enkelt rengjøre rundt den og også mellom tennene.

Limt streng (retainer) bak fortenner

I tillegg tilpasses det bittskinner og gommer for begge kjevene. Dette som ekstra sikkerhet for at tenner ikke sklir ut av posisjon igjen.

Hawley retainer (retensjons gom)

Bittskinne

Hvis du åpner denne linken:  bittskinne lages i labor  ser du hvordan en retensjonsgom (clearaligner) blir laget i vårt labor. I utgangspunktet er stabiliteten og retensjon avhengig av hva som har foråsaket bittfeilen. Dette dokumenteres allerede ved første møte og følges opp under hele behandlingen. Ligger det til grunn en uvane som årsak til bittfeilen, dette har jeg skrevet om i tidligere blogg innlegg, og denne er fortsatt aktiv og til stede som f.eks. et tungepress eller utpreget munnpusting, vil det påvirke tannstillingen også etter en vellykket behandling så fremt bittet ikke stabiliseres ved hjelp av retensjon. I de første 3 månedene etter at tannregulering er tatt av må gommene brukes hele natten samt noen timer fordelt på dagtid. Føles gommene stramme, må dagbruken økes. Etter hvert som de ikke føles stramme mer kan bruken på dagtid reduseres. Det skjer bare med vår ekspertise og godkjenning. Spørsmål vi får vedrørende lengden av stabiliseringen/ retensjon avhenger derfor av flere individuelle faktorer.

Tenner begynner å flytte på seg igjen

Det er en uskreven regel at så lenge tenner har stått i feil posisjon ønsker de å flytte seg tilbake. Tilbake der de sto før behandlingen med tannregulering startet. Det beste og sikreste er aldri å slutte å stabilisere. Nye og gamle uvaner (gnisse tenner) kan igjen dukke opp og vil føre til at tenner begynner å skli ut av sin posisjon.

I det første året etter at tannreguleringen er tatt av, blir pasient satt opp til 4 kontroller der retensjons strengen blir kontrollert at den sitter godt. Samtidig blir gommene kontrollert at de blir brukt riktig og sitter riktig. Etter dette året innkaller vi pasienten årlig til kontroller.

Til arkivet