Hopp til sideinnhold

Tannpuss

Tannpuss, hvordan pusser jeg tenner riktig?

Jeg skulle ønske jeg ble spurt oftere, for veldig mange tror de pusser tenner riktig. Det er ikke vanlig mer at skoletannlegen kommer innom klasserommet og viser elevene hvordan det skal gjøres. Skoletannlegen har ikke kontoret på skolen som i “gamle dager”.

Skoletannlege Klaus på Fjøsnisseskolen

Og hvis ikke det er hull i tennene så er det ikke alltid at tannpleieren viser riktig tannpuss/ pusseteknikk.

Tannpuss teknikk

Viktig er at alle flater av tenner blir pusset: innsiden, utsiden og overflaten. Veldig viktig er det at tannbørsten børster vertikalt i små roterende beveglser, det betyr opp og ned fra tannkjøtt og til tann og tilbake igjen.

Modifisert Bass metode

På fagspråket kaller vi dette “den modifiserte Bass metoden”, den kan googles. Den er ikke komplisert å utføre. Du kan sjekke den her på en Youtube video: Tannpuss. Dette var noe av det første jeg lærte i min tid som student på universitet i Tyskland. Jeg har sjekket nettsidene til tannpleierforeningen, tannlegeforeningen og kjeveortopedisk forening i Norge og finner svært lite om riktig tannpuss teknikk.

Mange (de fleste) har ikke fått vist denne teknikken (modifisert Bass metode) og pusser derimot horisontalt. De skrubber.

Skrubbing

Da blir det ikke riktig rent og tannkjøttet tar vare på de små bakteriene som ligger rett under. Det fører fort til irritasjon og små betennelser. Tannkjøttet hovner litt opp og blør raskt ved neste tannpuss.

Tannbørste

Viktig er også å bruke fluortannkrem og husk: du trenger ikke skylle munnen etter tannpuss. Jeg anbefaler et mykt og lite tannbørstehode, da kommer du bedre til bakerst rundt jekslene. Bruker du en elektrisk tannbørste krever det fortsatt riktig pusseteknikk. Pussetiden for at det blir rent tar mer enn 1 min. og optimalt 2 min. Tanntråd er prikken over i’en for at det skal bli ordentlig rent. For du kommer ikke til helt innerst mellom tennene. Tanntråden skal føres opp og ned, og ikke benyttes som en “sag” frem og tilbake.

Har du fått tannregulering så trenger du flere hjelpemidler for å holde det rent. Det skriver jeg om på nyåret. Har du gom pusser du selvfølgelig uten å ha på gom. Du må også huske på å pusse gommen hver dag. Den er full av bakterier fra munnen når du tar den ut. Pusser du den ikke, lukter den fort vondt og blir rett og slett ekkel å ta på.

Til arkivet