Uvaner! Hva er en uvane og hvordan kan du få feil tannstilling av det?
Uvaner:
Sutter du på tommelen?
Tommelsuging slutter heldigvis de fleste med når de starter i første klasse. Det blir litt flaut når andre ser det, og dette fører til at barna gjør seg det bevisst mer og mer og til slutt bare forsvinner uvanen. Noen få fortsetter, og kommer de til meg i konsultasjon tar jeg en prat med de små. De får noen oppgaver å tenke på, så er det slutt etter 1 uke eller to.
De andre uvanene jeg listet opp har voksne som barn. De fleste er ikke klar over det men skjønner senest sammenhengen når de kommer til meg med en feil i tannstillingen og hva den er forårsaket av. Ikke alle uvanene lar seg trene vekk med øvelser. Men alle bittfeil lar seg behandle enten med gom eller tannregulering.
Kombinasjonen av øvelser og behandling er viktig for å oppnå stabilitet i bittet. Vi legger stor vekt på øvelsene. Vi viser deg hvilke du skal øve på, hvor ofte og de følges opp også etter at tannregulering eller gom behandlingen er avsluttet.
Går du og biter på underleppa?
Mange barn biter eller suger på underleppa. Da presses fortennene i overkjeven frem og fortenner i underkjeven tilbake. Resultatet blir et overbitt.
Dette er ingen vanskelig bittfeil å behandle. Uvanen må trenes vekk. Det lar seg lett gjennomføre når samtidig fortenner blir dyttet på plass av en løs tannregulering/ gom. Det er viktig å få fortenner tilbake. Statistisk får 30 % av barn i alderen 8 til 14 år en eller flere ganger et slag (fall, dør, ball, albue, trampoline) på munnen. Står fortenner langt fremme uten kontakt til hverandre eller uten kontakt mot fortenner i underkjeven, vil dette kunne gjøre stor skade på tenner. Gjerne knekker de av en bit, i verste fall tar hele tannen skade. Skaden er ikke like stor når fortenner står i riktig posisjon.
Jeg foretrekker derfor å starte en behandling tidlig når det er store overbitt, gjerne allerede i 8-9 års alder. Ikke vent med å komme i gang. Overbittet forsvinner nesten aldri av seg selv. I så ung alder er barna flinke med å utføre øvelser for å venne seg av med uvanen, samt at løs tannregulering/ gom har stor og rask virkning.
Puster du nesten alltid med åpen munn?Dytter du tungen frem mot tennene når du svelger?
Jeg fortsetter med dette temaet i mitt neste blogg innlegg. Detkommer om en uke. Da forteller jeg om munnpusting. Kort sagt er vi jo det alle, men noen kan ikke lukke leppene og la dem hvile på hverandre uten å stramme/ aktivere muskulaturen rundt leppene. Dette har konsekvenser for bredden av kjeven og plassforholdene til tennene. Overbitt og trangstilling er en typisk bittfeil. Men som sagt, neste uke blir det mere om dette!